RESTORAN THETA

03 Mart 2018 | Intervju

Veruju da je ukus nešto o čemu ipak vredi raspravljati. Nešto što vredi stvarati. Veruju da miris može da vrati vreme. Veruju u hranu. Veruju u život. Hrane dušu da bi život bio ispunjen i srećan. Veruju u gostoprimstvo. Otuda i naziv THETA – verovanje da sami kreiramo svoj život i sve što nam se dešava snagom naše podsvesti.

theta-enterijer

Restoran THETA u Novom Beogradu otvoren je u septembru ove godine, sa menadžerom tog restorana smo razgovarali o tome kakva je ideja bila pri otvaranju restorana, kako lokacija utiče na poslovanje i kako uspešno poslovati u velikoj konkurenciji.

Kažu da je lokacija presudna za uspeh restorana. Da li je Novi Beograd novi centar grada?

Lokacija je veoma bitna. Novi Beograd jeste postao novi centar grada i tek će da se razvija. Sve se preselilo na ovu stranu reke - i poslovni svet, a pored starih stambenih jedinica, sve je više novih zgrada i novih stanara. I sama THETA je u novoj zgradi na raskrsnici ulica Jurija Gagarina i Gandijeve. Naši gosti, ipak, nisu samo iz ovog kraja već nam dolaze ljudi iz svih delova grada.

Kako ste se odlučili da uređenje enterijera? Šta ste hteli da postignete?

Želeli smo topao i prijatan ambijent. Preovlađuju drvo, cigla, prirodni tonovi i veliki prozori kako bi bilo dosta svetla. Restoran se i spolja gledano uklapa u ambijent i arhitekturu zgrade u kojoj se nalazi. Za uređenje restorana smo angažovali arhitektu i veoma smo zadovoljni kako je sve ispalo. Želeli smo da gostima bude udobno i prijatno što smo i postigli.

Šta je najvažnije da bi jedan restoran postao prepoznatljiv i izdvojio se od konkurencije, koje je sve više?

Najvažniji je kvalitet usluge. Tačnije da su konobari prijatni i ljubazni. Ako je osoblje nervozno to se prenosi i na goste. Naravno, treba da imate i kvalitetnu hranu i dobru ponudu, a gledaju se i cene. U Beogradu danas ima svih tipova restorana i raznih kuhinja - italijanska, libanska, kineska… tako da je veoma teško u tom pogledu naći nešto da se izdvojite i budete autentični.

Mi težimo da budemo prepoznatljivi po odličnoj usluzi, sjajnoj hrani i dobrom izboru pića, prijatnom i udobnom ambijentu. Sve namirnice su sveže, a sva oprema za kuhinju i šank je kvalitetna i nova. Tako na primer za ljubitelje ceđenih sokova imamo aparate za hladno ceđenje voće gde se pri ceđenju ne uništavaju vitamini. Takođe, ti sokovi se cede po narudžbini i ništa se ne sprema unapred i ne stoji.

Naša kuhinja je italijansko-mediteranska, imamo u ponudi obrok salate, pice iz peći na drva, stekove, nekoliko jela od ribe i dobre kolače. Vremenom ćemo svakako dorađivati jelovnik, menjati i ubacivati po nešto novo jer se ljudi vremenom zasite. Širićemo ponudu, a meni će se prilagođavati svakoj sezoni i ponudi svežih namirnica, a u vremenu posta imaćemo nekoliko posnih jela.

Idemo u korak sa vremenom - prisutni smo na internetu i na društvenim mrežama. Bez toga se danas ne može.

Koje je vaše omiljeno jelo u restoranu?

THETA biftek koji je specijalitet šefa kuhinje. Preporučujem da ga probate.

Kako napraviti dobar restoran?

Najlakše je uložiti novac i opremiti lokal, posle tek kreće posao. Neko mora ozbiljno da se bavi lokalom, treba da provodi po ceo dan u restoranu, da bude domaćin, da se napravi pozitivna i dobra atmosfera među zaposlenima i da se to prenese na goste.

Ne može restoran da se vodi kao što se vode velike firme. Mora neko ozbiljno da se posveti restoranu i pokazalo se da su oni koji uspešno posluju više od 20-30 godina uglavnom porodični restorani gde se neguje taj domaćinski pristup.

Mi se trudimo da našim gostima bude prijatno i da se vraćaju. Tu smo i da povremeno organizujemo manje događaje, rođendane ili slična slavlja za10-15 ljudi najviše jer ne želimo da se lokal zatvara zbog proslava kako stalni gosti ne bi trpeli.

theta-kuhinja

Koliko je izazovno biti ugostitelj u Beogradu?

Danas je zaista izazov baviti se ugostiteljstvom. Velika je konkurencija, a malo stručnih ljudi koji rade u ugostiteljstvu pa je najveći problem naći dobrog i stručnog radnika. Otvara se mnogo lokala u Beogradu i taj trend ne može da se isprati sa kvalitetnom radnom snagom. Problem je i letnja sezona kada dosta konobara i kuvara odlazi da rade sezonski u Crnu Goru, na Maltu, Kipar, gde god ima posla i gde mogu više da zarade. Letnja sezona je ogroman problem za svakog ugostitelja.

Teško je zadržati ljude da rade godinama na istom mestu. Bitna je atmosfera, ali presudan je novac. Konobari su uglavnom mladi ljudi, u kuhinji ima i malo starijih, ali retko ćete naći nekoga od 50-60 godina. Tempo posla je veoma jak, uglavnom svi restorani rade po 7 dana nedeljno.

Naš stav je da je bolje zaposliti finog i kulturnog čoveka i naučiti ga poslu nego dovesti nekoga ko je sa iskustvom, ali lošeg karaktera ko će remetiti radnu atmosferu i uzdrmati kolektiv. U restoranu THETA je 27 zaposlenih i mogu reći da smo dobar tim.

IZVOR FOTOGRAFIJA:
LIČNA ARHIVA
Prethodni PostBackSledeći Post