Ponašanje u restoranu

07 Septembar 2018 | Lifestyle

Lepo ponašanje u restoranu je jedan od osnovnih delova bontona. To je idealna prilika da muškarac pokaže sve lepe manire koje poseduje, a žena da  zablista svojom elegancijom i otmenošću.

Nije važno da li se radi o prestižnom, skupom restoranu ili gradskoj kafani, lepi maniri su uvek isti i nemojte da vas neko vara, biti dama ili džentlmen je uvek u trendu. Da biste razrešili dileme ili saznali kako to stvarno treba da funkcioniše, pročitajte naše savete.

Dolazak u restoran - Ko ulazi prvi?

Iza zatvorenih vrata restorana nikad ne znamo šta nas čeka. Da bi proverio, uvek muškarac ulazi prvi, pregleda restoran i proverava da li je sve bezbedno – da li ima “veselih gostiju” koji lumpuju bacajući čaše i flaše. Ukoliko je sve uredno, dama ulazi iza muškarca. Naravno, on joj pridržava vrata. Muškarac pomaže dami da skine jaknu, kaput ili bundu i predaje odeću garderoberu. Gardarober mu daje broj, koji ostaje kod muškarca.

Biranje stola

Kod izbora stola bitno je da se unapred dogovorite i rezervišete sto uz važne napomene - neću sto pored prolaza, pored vrata, pored toaleta… Ti stolovi su rezervisani za one koji ne rezervišu. Tu vreba još jedna potencijalna greška. Prosečan muškarac će damu smestiti gde nije pregledno. To je pogrešno - dama treba da gleda sve, a gospodin samo nju. Dovodi je do stola, pridržava joj stolicu. Ne dozvolite da to konobar radi vašoj dami. Tek kada smesti svoju damu, muškarac zauzima svoje mesto.

Za stolom vas čeka čitav arsenal

Jelovnik, salvete, čaše, jedan omanji set-up. Čim se sedne za sto salveta ide na kolena i ne pomera se do kraja obroka. Kada je stavite na sto, gotovo je sa obedovanjem. Nikako je ne stavljate ispod brade, pa kao u nekim flmovima zaboravite na nju i takvi se prošetate do toleta. Salveta služi da bi zaštitila odeću. Ukoliko bi nešto palo, da vas ne isfleka. Salveta sa krila ne služi za brisanje karmina, zato će vas konobari mrzeti, nego za brisanje ostataka sa ivice usana. Položaj za stolom podrazumeva ispravljena leđa, noge skroz na podu, nema prekrštanja, nema oslanjanja laktova na sto...

Pribor

Ima više pribora oko tanjira. Uvek se pribor uzima od spolja ka unutra. Većinom sa pored tanjira nalaze i dva noža. Prvi zaobljen se koristi za predjelo. Drugi zaošteren za rezanje stejkova, mesa, za glavna jela. Viljuška je uvek u levoj ruci. Kada jednom uzmemo pribor sa stola, više ga ne vraćamo. Ako želite da date znak konobaru da pravite pauzu, onda okrenite pribor ukršten na tanjiru. Kada želite dati znak za završeno jelo - escajg treba odložiti na tanjir, da stoji kao kazaljke na satu, tako da su vrhovi na jedanest, a krajevi na pet otprilike. Čačkalice upotrebljavajte  samo ako je baš neophodno, i pri tome obavezno zaklonite usta rukom.

Ko poručuje za stolom?

Muškarac uvek naručuje piće, naravno uz prethodni dogovor sa damom. Konobar dolazi i donosi jelovnik. Dama gleda i bira šta želi. Saopštava džentlmenu šta bi ona želela da večera tako da je i dalje komunikacija na gospodinu i konobaru. Pravi restoran će vam dati jelovnik bez cena za damu, a za muškarce sa cenama. Da se dame ne bi osećale neprijatno prilikom bilo kakvog poručivanja. Zato, poručite šta volite.

Dolazimo do čaša

Mnoštvo čaša stoji na stolu. Čaša za vodu, čaša za belo vino, čaša za crveno itd. Čaša za vodu na stolu je obična, može da ima i stopu koja je dosta niža. Pored je uvek čaša za aperativ. Šampanjac u većini ćete dobiti u užoj čaši. Čaša za belo vino je sa visokom nogicom, širokom stopom i telom u obliku zdele sa rubom neznatno užim od najšireg dela tela. Tu je i čaše za lagana bela vina, sa širom stopom, kraćim nogicama i valjkastim, ne preterano širokim telom.

Kada dama ustaje, hoće do toaleta

Ona kaže svom džentlmenu, koji isto ustaje. Trebalo bi da je otpratite. Restoran može da bude jako veliki. Sakrite je od pogleda okoline, otpratite je do toleta i sačekajte. U dobrim restoranima imaju i kauče na kojima možete da odmorite.

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post