Italija - jer nema poznatije kuhinje ni melodičnijeg jezika

23 Decembar 2018 | PUTOPIS

Zemlja prepuna istorije i kulture, romantična i zagonetna privlači ljude iz celog sveta na hodočašće svojim čarima.

Italijom treba putovati automobilom i to lokalnim putevima tako da što više upiješ predele i staneš kraj svakog vinograda i vinarije, primorskog gradića, maslinjaka, da prođeš kroz sela, pređeš brda i planine, da stigneš u svaki grad melodičnog imena, trijumfalno uđeš u Rim, a zatim nastaviš ka suncu juga.

I nije nemoguće, iz Beograda preko Hrvatske i Slovenije i Trsta kao prve italijanske stanice i omiljenog grada nekadašnje Juge i nekog drugog vremena. Ako dobro doručkuješ pre polaska, stižeš na kasni ručak ili ranu večeru u neki od restorana na obali severnog Jadrana.

Već na prvom koraku shvataš da Italija nisu samo pizza, pasta i tiramisu već mnogo više od toga, a kako putuješ zemljom uviđaš da se meniji blago razlikuju od regije do regije. Riba i morsku plodovi su zastupljeni u primorskim krajevima, u ponudi su često i sve vrste mesa pa i divljač naročito u severnoj i centralnoj Italiji , razni sirevi, začini, povrće... Za svakoga po nešto. Sastojci moraju biti sveži, a jelo aromatično i fino začinjeno, u tome je valjda to zrnce magije.

Maslinovo ulje se obilato koristi kao i bosiljak i svež ili sušeni paradajz. To je dobitna kombinacija i sastojak mnogih soseva i jela. U Italiji se kult porodice, istorija i tradicija veoma poštuju u svim sferama pa tako i u poslovanju. Postoje porodične kompanije koje generacijama uspešno rade i pronose slavu svojih proizvoda. Jedna od njih je Dante Oil koju je osnovala porodica Costa davne 1849. godine, a koja i danas proizvodi ekstra devičansko maslinovo ulje za koje kažu da je prirodni sok od probranih italijanskih maslina, kod kojih su sačuvana sva organska i hranljiva svojstva. Od skoro Dante Oil je u našoj ponudi, a imamo i 100% italijanski pelat kompanije Davia koja se bavi uzgojem i preradom paradajza.

Obezbedili smo dva sastojka onog svetog trojstva – maslinovo ulje i paradajz pelat, a za bosiljak se snađite lokalno.

putopis-italija

Zaista mnogo turista krstari Italijom. Srešćete ih u velikim gradovima i na obali, u zabačenim selima Sicilije i brdima Toskane...U restorančićima na lokalnim trgovima videćete putnike opčinjene lepotom, italijanskom kulturom i životom kako lagano ispijaju svoja vina ili veoma popularan aperol. Za taj ”bella vita” momenat i u Srbiji obezbedili smo crno, belo i roze Friso Colle Moro vina.

Dok pijuckate svoje piće konobari će vam preporučiti - makarone, špagete, pene, fusile, raviole, torteline, njoke... a šta god da odaberete nema greške. Problem je samo što je sve tako ukusno i izbor je veliki, a vi ipak ne možete samo da jedete. Zato šetajte i obilazite što više da brže ponovo ogladnite. Kada se vratite kući, u našoj ponudi potražite Reggia testenine.

Kada vam zatreba dodatna energija za obilaske svratite na espreso i popijte ga onako kako Italijani piju, za šankom i s’nogu. Ukoliko ipak odlučite da sednete na kafu, možete očekivati da će vam biti naplaćena skuplje nego ona brzinska opcija. Skoro je u Italiji otvoren prvi Starbucks kafić i baš nas zanima kako će se ovaj poznati brend i njihov koncept ogromnih kafa sa raznim sirupima i dodacima primiti u zemlji gde se ceni pravi ukus čiste kafe i u kapućino dodaje samo najkremastije mleko.

Kako završiti ovu gastronomsku šetnju ako ne pravim italijanskim sladoledom?!? Na vama je da teškom mukom odaberete ukus, sednete na klupu, zidić ili stepenice kako se tamo radi, uživate kao dete u ledenoj poslastici i slušate melodiju jezika gde i obične priče zvuče kao najlepše pesme.

italija
italija
italija
IZVOR FOTOGRAFIJA:
LIČNA ARHIVA
Prethodni PostBackSledeći Post