bez-duvanskog-dima

Kafići bez duvanskog dima manji pazar ili šansa za razvoj biznisa?

15 Maj 2019 | AKTUELNO

Nema godine u kojoj se bar jednom ne pomene da više nećemo moći da izbegavamo evropsku praksu – život bez duvanskog dima. U zemljama Evropske unije veoma su rigorozna pravila o pušenju na javnom mestu, pa tako i u ugostiteljskim objektima. Može li se i kod nas odvojiti cigareta od kafe i hoće li taj ugođaj biti dozvoljen samo u „svoja četiri zida“?

Početkom godine dr Žofija Pustai, direktorka Svetske zdravstvene ogranizacije u Srbiji, je izjavila da je krajnje vreme da se i ovde konačno uvede potpuna zabrana pušenja, veće akcize na duvanske proizvode, kao i slikovna upozorenja koja odavno imaju mnoge evropske zemlje. Kako je navela, „ cigarete su jedini proizvod koji ubija polovinu svojih korisnika, a to je moguće sprečiti".

U zemljama Evropske unije na snazi je zabrana pušenja u svim javnim prostorima, s tim što postoje izuzeci kod ugostiteljskih objekata. Ali su ta pravila veoma stroga.

U Srbiji je Zakon o ograničavanju korišćenja duvanskih proizvoda uveden 2010. godine. Zakonom su propisane visoke kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata koji ne poštuju zabranu pušenja. Kafići i restorani manji od 80 metara kvadratnih mogu birati hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački, dok veći moraju da odvoje prostor za pušače i nepušače.

bez-duvanskog-dima-nalepnice

Ukoliko totalna zabrana pušenja dođe pred Vladu Srbije, postavlja se pitanje kako napraviti kompromis između preporuke Svetske zdravstvene organizacije i potreba ugostitelja i njihovih gostiju:

- Kompromisno rešenje bi bilo jedino da se uspostave fizičke barijere u restoranima, koje bi se utopile u enterijer restorana, a podrazumevale bi potpuno odvojene ventilacione sisteme između pušačkog i nepušačkog dela. Na taj način bi nepušači bili potpuno zaštićeni, a sama izmena vazduha bi morala da podlegne izuzetno strogim kriterijumima. Drugo rešenje, koje nije ugostiteljsko, jeste da se oforme tzv. pušačke sobe, kao na aerodromima – kaže Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana Franš i predsednik Udruženja ugostitelja Beograda.

- To treba vidno obeležiti, da gosti budu informisani. Veliki je cinizam navodna briga o javnom zdravlju. Najlakše je zabraniti proizvodnju cigareta, ako su već tako štetne. Restorani za pušače su bili oaza za ljude koji su mogli tu da se odaju tom svom poroku. Ako im se i to zabrani, trovaće svoju decu u stanovima i kućama. Zabrane ne donose ništa dobro.

Nepušački lokali – šansa za razvoj biznisa

Razraditi nepušački lokal u Beogradu zaista nije lako. Međutim, novi trendovi o zdravom životu menjaju i tradicionalnog gosta. Mladi ljudi sve više teže organskoj hrani, svežim namirnicama, sirovoj kuhinji i ekološkom okruženju... Ponuditi mesto u kome sigurno neće imati dodira sa duvanskim dimom, pomoći će u izdvajanju kafića iz mase onih koji nalikuju jedni drugima. Jasna oznaka „nepušački lokal“ može vam dovesti i posebnu kategoriju gostiju - porodice sa decom.

Na Facebook stranici Nepušački lokali u Beogradu može se pronaći mapa sa lokalima u kojima se možete sačuvati od duvanskog dima. Na spisku zasada ima oko stotinak objekata.

- Broj nije definitivan, konačan niti su to svi lokali u Beogradu, već samo oni za koje mi znamo ili nam je neko javio... Nažalost, tu je malo tipičnih restorana i kafića, dominiraju kafe-knjižare, poslastičarnice, tek poneki restoran ili kafe... – kažu nam administratori stranice.

FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post