Na prelasku iz leta u jesen

19 Decembar 2018 | Jesen

Jesen je godišnje doba kada se ušuškamo u kućama jer je tamo najprijatnija i najtoplija atmosfera nasuprot hladnom i vlažnom sivilu koje je napolju. Učinite da ove jeseni i vaš lokal bude topla i mirisna oaza gde će se rado dolaziti, makar i po kiši.

„Jesen stiže dunjo moja“ je na repertoaru ovih dana. Nisu se još pošteno ni razradile bašte zbog sve one kiše tokom leta, a već je došlo vreme da se pakuju suncobrani i unesu stolovi. Leti je sve nekako lakše, ljudi šetaju pa svrate na piće, ogladne dok su u gradu pa sednu na ručak. Možda su sugrađani na odmoru, ali oni koji su u gradu koriste lepo vreme da budu napolju, a i više je turista koji su u obilasku. Šta raditi kada zahladni i kada svi pre biraju da ostanu kod kuće?!? Imamo nekoliko predloga kako da obogatite ponudu i privučete goste.

jesen

Atmosfera

Nakon blještavila leta, sunca i boja, možda će gostima prijati da se sklone sa dnevnog svetla u unutrašnjost lokala, u udobnost ukrasnih jastuka i mirisnih sveća. Ukoliko vam treba inspiracija za sitne dekoracije - kestenje, drvo, šišarke, zagasiti tonovi i suvo lišće će se lepo uklopiti u ovaj deo godine.

Zaboravite na vrcave letnje hitove i uplovite u malo mirnije muzičke vode.

Razbijte monotoniju jesenjih dana

Na internetu možete pronaći Fun hollidays calendar odnosno kalendar zabavnih praznika. Skoro svaki dan u godini je dan nečega, pa tako u vašem lokalu možete slaviti:

 • 3. novembra Dan sendviča – ako služite hranu kreirajte poseban sendvič koji ćete služiti samo na ovaj dan u slavu „praznika“.
 • 11. novembra je Dan origamija – ponudite gostima papir i uputstvo kako da naprave neke figurice. Zabava je zagarantovana.
 • 21. novembra je Hello World Day – odštampajte fotografije svetskih znamenitosti i poklonite gostima ili u goste pozovite nekog svetskog putnika i najavite da će u određeno vreme tog dana gostima pričati o svojim putovanjima.
 • 7. decembra je Dan pisanja, ali ne kuckanja po tastaturi već pisanja olovkom. Neka vam vaši gosti ostave poruku na parčetu papira. Ili vi uz kafu servirajte i neku misao rukom napisanu.
 • 9. decembar je Dan Božićnih čestitki – nabavite materijal za crtanje pa dajte barem najmlađim gostima da se zanimaju i naprave prvu čestitku za ovu godinu.
 • 28. decembar je Dan igranja karata – organizujte takmičenje u tabliću.

Ovo su samo neki od dana koji se mogu iskoristiti da barem malo razbiju monotoniju jeseni, a možete i sami osmisliti neke slične akcije. Naravno, sve što organizujete oglasite na društvenim mrežama, ali i najavite u samom lokalu par dana unapred.

Ukusi jeseni

Potaž od bundeve, pita sa jabukama, kolačići sa cimetom, kuvano vino sa štapićem cimeta i kriškom narandže, topla čokolada, kafe sa ukusima... Potražite inspiraciju na internetu, mnogo je predloga koje možete uvrstiti u vašu specijalnu ponudu.

Evo nekih:

LATE ZAČINJEN BUNDEVOM

 • 1/2 šolje žutog šećera
 • 1/2 šolje vode
 • 1/2 šolje pirea od bundeve
 • 2 kašike ekstrakta vanile
 • 1/4 kašičice soli

U šolju late-a se doda 2 kašičice pirea od bundeve. Ukrasiti šlagom

TOPLI CIDER OD JABUKE

Zagrejte do ključanja cider od jabuke, do 2 gr. đumbira, malo anisa i ekstrakta vanile. Kada proključa izvadite čvrste sastojke, sipajte u čašu i dodajte 1 kašičicu neslanog putera. Ukrasite šlagom i štapićem vanile.

Jesen
FOTOGRAFIJE PREUZETE SA:
WEB PREZENTACIJE - PIXABAY
Prethodni PostBackSledeći Post