Neobični restorani

11 Septembar 2018 | TRENDOVI

Bilo da je u pitanju marketinška kampanja, odlična i specifična lokacija ili bravura nekog arhitekte, jedinstven doživljaj i unikatna atmosfera su trendovi koji nikad ne izlaze iz mode.

Predstavljamo vam tri restorana koji svaki na svoj način pleni i privlači pažnju. Ponekad nisu potrebna čuda da bi se napravili ovakvi biseri, već samo želja, vizija i inspiracija. 

reedwoods-table-setting

The Redwoods Treehouse

Restoran The Redwoods Threehouse na Novom Zelandu nastao je u okviru jedne marketinške kampanje koju je pokrenula firma Yellow Pages. Kao rezultat pojavila se jedna upečatljiva struktura, sagrađena na visini od 10 metara u Redvud šumi, blizu mesta Vorkvort. Restoran, sagrađen 2008. godine, su dizajnirale arhitekte Peter Eising i Lucy Gauntlett (Pacific Environments Architects).

Restoran je sagrađen kao kućica na drvetu, u obliku lampe. Napravljen je od prirodnih materijala, ukrašen predivnom rasvetom, tako da noću izgleda nestvarno, poput lanterne. Restoran je širok 10 metara i obmotan zanimljivim, zakrivljenim “perajima” borovine. Put, odnosno pristup samoj “sali”, vodi preko uzvišene drvene staze, duge 60 metara, koja je sama po sebi avantura i deluje impozantno.

Restoran može da primi oko 30 gostiju koji će biti smešteni za lepo dizajnirane drvene stolove i stolice, i oko 50 ljudi za koje su predviđena mesta za stajanje, uz šank stolove. Svi gosti ovog ekstravagantnog restorana imaće priliku da uživaju u profesionalnoj usluzi i prelepom prirodnom ambijentu, jer im se sa samog objekta pruža predivan pogled na dolinu i prirodu u kojoj je smešten.  

Grotta Palazzese

Pećina Grotta Palazzese nalazi se u malom mestu Polinjano a Mare, na jugu Italije. Romantično i neobično mesto, Polinjano a Mare, smešteno na stenovitoj obali, datira još iz 18. veka, a sam gradić je kažu naseljen još od neolita i nekada je bio grčka kolonija. Pećina u kojoj je danas uređen restoran, bila je u upotrebi i u 18. veku, kada se lokalno plemstvo okupljalo u njoj, kako bi uživalo u onome u čemu možete i vi danas - ambijentu, pogledu, mirisu i ukusu!

Ovde nije reč o marketinškom triku i iza nastanka ovog restorana ne krije se nikakva bajka ili legenda, već je priča sasvim obična. Vlasnik restorana je odlučio da na mestu koje mu se učinilo idealnim, napravi jedan mali, romantični restoran. Danas je on deo hotelskog kompleksa Grotta Palazzese, sagrađen od lokalnog kamena. U ovom nesvakidašnjem restoranu možete da uživate u italijanskim specijalitetima, a na par koraka od vas je Jadransko more koje zapljuskuje obalu i obode restorana i hotelskog kompleksa.

reedwoods-table-setting
restaurant

Ithaa

Smešten na Maldivima, kao deo Rangali Island Resort-a, prvi podvodni restoran Itaa (što u prevodu znači “Biser”) nalazi se pet metara ispod površine Indijskog okeana. Dizajnirala ga je arhitektonska firma MJ Murphy iz Oklenda, dok je prozirna kupola delo Fitzroy Engineering kompanije.

Ovaj impozantni objekat u potpunosti je okružen staklom, pa je gostima priređen ugođaj kao u morskom akvarijumu. Na meniju ovog restorana je pre svega morska hrana, ali i kulinarski biseri evropske kuhinje. Spoj vrhunske hrane i panoramskog pogleda na podvodni svet Indijskog okeana, za svakog gosta će biti nezaboravno i nesvakidašnje iskustvo. Upravo zbog ovih kvaliteta, Daily Mail je restoranu Ithaa 2014. godine dodelio titulu Najlepšeg restorana sveta.

Još da kažemo da se do restorana dolazi preko spiralnog stepeništa, koje kreće s površinske strukture i dugačko je 13 metara. Hrana se pripreme na površni, a zatim se doprema u unutrašnjost ovog jedinstvenog podvodnog ugostiteljskog objekta. Restoran može da smesti svega 14 gostiju istovremeno, a nudi i mogućnost organizacije svadbenih prijema i do 20-ak ljudi. Ono što je jedina mana ovog predivnog restorana je njegov životni vek, koji se procenjuje na još svega par godina.

IZVOR:
THE REDWOOD STREEHOUSE HOTEL

(fotografije su preuzete sa sajta hotela)

GROTTA PALAZZESE

(fotografije su preuzete sa sajta restorana)

ITHAA

(fotografije su preuzete sa sajta hotela)

Prethodni PostBackSledeći Post