Širom sveta dodeljuje se veliki broj priznanja u oblasti ugostiteljstva. Nagrada The Best Chef Awards je izuzetno interesantna, jer odluku o najboljem donose kolege međusobnim ocenjivanjem
U septembru prošle godine Barselona je bila epicentar okupljanja najboljih kuvara na svetu, kao i svih ljubitelja hrane. Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada The Best Chef Awards predstavljena je lista od 100 najuspešnijih kuvara u 2019. godini. Na listi je bilo najviše kandidata iz Francuske (18), Italije (12) i Španije (12). Iako je Evropa dominirala i ostali kontinenti su imali svoje kandidate.
Od Švedske, preko Čilea i Sjedinjenih Američkih Država, pa sve do Japana, kuvari širom sveta prepoznati su po svojim kulinarskim talentima. Interesantno je da su prošle godine uz muškarce rame uz rame stale i žene. Nije bilo odvojenih kategorija, nagrada “Lady Chef” je poništena. Organizatori kažu kako veruju da je to neophodno kako bi izbor 100 najboljih kuvara na svetu bio bez ikakve diskriminacije po polu ili nacionalnosti. Ipak, na listi 100 najboljih bilo je samo 9 neustrašivih dama koje su se popele na vrh kulinarske lige.
Prvo mesto pripalo je Šveđaninu Bjornu Frantzenu, čiji je najnoviji restoran - Zen u Singapuru, nedavno nagrađen sa dve Mišlenove zvezde i pre nego što je obeležio svoj prvi rođendan. Ako je verovati Vikipediji, Bjorn Frantzen je rođen 26. januara 1977. u Solni, Stokholm, Švedska. Bivši je fudbaler, u svom rodnom gradu vodi Frantzen, restoran koji u Mišlenovom vodiču ima tri zvezdice. Poseduje i nekoliko drugih restorana u Stokholmu i Aziji.
Frantzen je igrao fudbal za AIK između 1992. i 1996. godine, a zatim je krenuo u kulinarske vode. Gradio je karijeru u prestižnim restoranima, da bi najzad otvorio svoj. Na listi restorana van Švedske je Frantzen's Kitchen u Hong Kongu. Krajem 2018. godine otvorio je Zen u Singapuru, što je usledilo nakon njegovog romana "3-floors of eating experience". O njegovom radu govore i mnogobrojne međunarodne nagrade za kulinarstvo.
Kako sve funkcioniše?
Svake godine saradnici The Best Chef (www.thebestchefawards.com) izaberu 100 novih kuvara i dodaju ih na Top 100 listu iz prethodne godine. Zatim, svi uključeni kuvari počinju da glasaju za svoje kolege. Kuvari imaju 10 izbora, računajući od 100 do 1.000 bodova i tako odlučuju ko će biti među 100 finalista. Oni ocenjuju kuvara kao osobu, prepoznajući njegov talenat, iskustvo, potencijal kao i njegovu ličnost. Posle toga, kulinarski profesionalci, fotografi, umetnici i zaljubljenici mogu glasati za svoje omiljene kuvare na Top 100 listi. U završnoj fazi postupka glasanja, zaljubljenici mogu glasati putem veb stranice The Best Chef.
Ovo su 10 najboljih kuvara na svetu prema The Best Chef Awards 2019:
Bjorn Frantzen | Frantzen | Stokholm, Švedska
Joan Roca | El Celler de Can Roca | Girona, Španija
David Munoz | DiverKso | Madrid, Španija
Grant Achatz | Alinea | Čikago, SAD
Mateu Casanas, Oriol Castro i Eduard Ksatruch | Disfrutar | Barselona, Španija
Virgilio Martinez | Central | Lima, Peru
Mauro Colagreco | Mirazur | Menton, Francuska
Rene Redzepi | Noma 2.0 | Kopenhagen, Danska
Vladimir Mukhin | Vhite Rabbit | Moskva, Rusija
Jonnie Boer | De Librije | Zvolle, Holandija